Kriolipoliza polega na niszczeniu tkanki tłuszczowej niską temperaturą. Odchudzanie zimnem przynosi spektakularne efekty – ubytek od 25 do 45 % tkanki tłuszczowej to wyniki, na które można liczyć. Jednak trzeba na nie trochę poczekać. Proces eliminacji komórek tłuszczowych trwa bowiem przez długie tygodnie po zabiegu.
Odchudzanie zimnem polega na kontrolowanej, miejscowej ekspozycji na zimno. Zabieg trwa kilkadziesiąt minut. Kosmetolog przykłada specjalną głowicę aparatu do obszaru, w którym tłuszcz ma być wyeliminowany. Skóra zostaje próżniowo zassana, a następnie schłodzona.
Kriolipoliza polega na obniżaniu temperatury tkanek, co prowadzi do lipolizy, czyli rozpadu komórek tkanki tłuszczowej. Następnie martwe komórki usuwane są przez makrofagi. W organizmie wytwarza się stan zapalny, który trwa około 3 miesięcy. Przez cały czas jego trwania zachodzi stopniowe niszczenie tkanki tłuszczowej. Intensywność tego procesu zależy od zastosowanej temperatury i długości trwania zabiegu. Im niższa temperatura i dłuższa kriolipoliza, tym większe zmiany zaistniałe w tkankach.
Kolejne zabiegi na tej samej części ciała możliwe są po upływie kilku tygodni, gdy zakończy się stan zapalny wywołany przez odchudzanie zimnem.